Shrine and museum of Shams
October 16, 2020
HEAD QUARTER OF PASARGAD BANK
October 15, 2020
 
 

NAMAK ABROUD RESIDNETIAL COMPLEX

Location:

Iran, Mazandaran

Date:

2013

Area:

80,000 sqm
Design competiton of "Namak Abroud" residebtial complex with about 100,000 square meters Floor Area in 23 floors is considered as a large residential building . Since this building will construct in one of the most famous and beautiful natural areas of Iran, because of the limited building footprint which is a result of high volume constructions of this area, quite all design alternatives are tending to high-rise buildings, but this will lead to disastrous results, so for having an intermediate approach, it can be presented with a different kind of landmarks.
 

NAMAK ABROUD RESIDNETIAL COMPLEX

Design competiton of "Namak Abroud" residebtial complex with about 100,000 square meters Floor Area in 23 floors is considered as a large residential building . Since this building will construct in one of the most famous and beautiful natural areas of Iran, because of the limited building footprint which is a result of high volume constructions of this area, quite all design alternatives are tending to high-rise buildings, but this will lead to disastrous results, so for having an intermediate approach, it can be presented with a different kind of landmarks.
Design process is started with formation of a courtyard through putting the mass of building around it and due to the form follows the land’s form there is a possibility of locating almost all parts of the site in designed project (70*100 meters dimensions);
optimizing vision and landscape parameters with taking advantage of appropriate sights from 2 sides of the site (mountain and sea) creating an affordable and a wide interior (central courtyard) create the possibility of controlling visibility and with a public Plaza better quality environment for residents is provided; moreover separating the blocks from each other eliminates sight problems between each unit. The volume idea is based on preserving the background (forest) and causing less damage to this beautiful landscape;
and layered facades while dividing the building into 2 layers, which tries to provide a human-scale (because of super elevation makes it like a very enormous wall) applying especial glass surfaces in parts of interior (yard) and exterior façades help reflecting the touch of green environment. Besides, there are some VIP units in -1 floor that all have private yards and different design comparing to other parts of the building and this results to the increase of the area.